Info Jeugdatleten

Trainingen

Kangoeroes en benjamins

 • Dinsdag 18:30 – 19:30

Miniemen en pupillen

 • Dinsdag 18:30 – 19:30
 • Donderdag 18:30 – 19:30

ACKO = AtletiekClub Kortenberg

 

Is een officiële atletiekclub die aangesloten is bij de Vlaamse Atletiekliga = VAL.

Een atletiekseizoen loopt van 1 november tot en met 31 oktober.

 

Officiële leeftijdscategorieën

 
Seizoen 2023 – 2024
 • Kangoeroes (kan) vanaf 6 jaar
 • Benjamins (ben) 7-8 jaar (geboren in 2016-2015)
 • Pupillen (pup) 9-10 jaar (geboren in 2014 -2013)
 • Miniemen (min) 11-12 jaar (geboren in 2012 – 2011)

Wat kan je verwachten?

Atletiek is niet alleen lopen. Bij de jeugd komen alle disciplines aan bod. Waarbij we ons focussen op het spelenderwijs aanleren van verschillende motorische vaardigheden.

Zomer

In het zomerseizoen worden er pistemeetings georganiseerd. Dit zijn wedstrijden die gehouden worden op een atletiekpiste die zich buiten bevind. De disciplines die beoefend worden verschillen per categorie. Globaal genomen wordt er geworpen, gesprongen en gelopen.

Winter

In het winterseizoen wordt er aan veldlopen gedaan, ook wel crossen genoemd. Deze wedstrijden vinden plaats in een bos en/of veld. Hierbij is er binnen de categorie maar één afstand te kiezen. De organisatie mag vrij kiezen tussen de vooraf opgelegde minimum- en maximumafstand.

Naast veldlopen worden er in de winter ook indoormeetings georganiseerd. Dit is zoals een pistemeeting in de zomer maar nu in een indoorhal.

De aansluitingsprocedure

Je kan aansluiten bij onze atletiekclub als jeugdatleet via dit inschrijvingsformulier.

Vanaf je zesde verjaardag kan er aangesloten worden.

De aansluiting houdt in:

 • een volledig jaar aangesloten zijn bij de VAL.
 • een volledig jaar training.
 • een volledig jaar verzekerd zijn, tijdens de trainingen, wedstrijden en op weg er naartoe en terug naar huis.

Elk ingeschreven kind krijgt een borstnummer van de Vlaamse Atletiekliga. Dit kan worden afgehaald in het clubhuis.

Afspraakplaats

Op de atletiekpiste. De kinderen worden aan de piste afgezet en opgehaald. NIET op de parking of het skatepark. De ouders die de verantwoordelijkheid op zich willen nemen om hun kind zonder begeleiding de training te laten verlaten vragen wij om een schriftelijke bevestiging.

Miniemen verzamelen aan de groene poort bij de kantine van de voetbal.

Trainers

Zie ‘Jeugd trainers

Uitrusting

Bij het afhalen van het borstnummer krijgen de atleten ook een ACKO-t-shirt, dit kan alvast gedragen worden op wedstrijden zo ben je goed herkenbaar.

Doe je regelmatig mee aan wedstrijden? Dan koop je best een wedstrijdtruitje.

Deze kledij is steeds op voorraad, vraag ernaar bij je trainer. Neem bij voorkeur gepast geld mee. Neem alvast eens een kijkje op deze pagina, want we hebben ook ACKO-mutsen, rugzakken, sporttassen, …

Aangepaste sportkledij is noodzakelijk, draag lichte en ademende sportkledij. Pas deze aan afhankelijk van de weersomstandigheden. De trainingen vinden doorgaans buiten plaats. Bij koud en nat weer voorzie je droge kledij, handschoenen en muts. Zorg voor echte loopschoenen, ga hiervoor eens lang bij een speciaal zaak.

Tijdens wedstrijden mogen spikes gedragen worden, dit zorgt voor een betere grip. Spikes zijn speciale sportschoenen voorzien van pinnetjes.

Eet voor de training nog iets licht verteerbaar, zonder brandstof kan de auto niet rijden. Vergeet geen drinken mee te geven, bij voorkeur water, om tijdens en na de training gehydrateerd te blijven.

Wedstrijden 

We zijn atletiekclub, hierbij is het de bedoeling dat er wordt deelgenomen aan wedstrijden. Het is niet verplicht, maar wel heel leuk. 

Vooraf inschrijven voor een wedstrijd is verplicht via www.atletiek.nu 

Naar een wedstrijd neem je:

 • Je startnummer vastgemaakt aan je truitje met veiligheidsspelden.
 • Het clubtruitje.
 • Sportkledij aangepast aan de weersomstandigheden.
 • Spikes.

Aan de ouders

Enkel door begrip en steun van de ouders kunnen we komen tot een echte en hechte jongerengroep die regelmatig deelneemt aan een wedstrijd. Richt jouw aandacht (en die van je kind) op je best doen, en op dat vlak is er niets beter dan je persoonlijk record te verbreken! Sneller, hoger en sterker!

Door af en toe eens een handje toe te steken, bij een eigen organisatie of bij begeleiding op wedstrijden, maar ook vooral door jullie positieve opmerkingen kunnen jullie meehelpen aan de uitbouw van onze club.

Het clubkampioenschap

Er wordt jaarlijks een clubkampioenschap ingericht voor elke categorie en dit zowel voor crossen, indoorwedstrijden als pistewedstrijden.

Meer info hieromtrent kan je vinden op deze pagina.

Ongeval

Bij een ongeval verwittig je onmiddellijk het ACKO-secretariaat. Zij bezorgen jullie de nodige formulieren, waarop jij en de behandelende arts aangifte doen van het ongeval. De formulieren vinden jullie ook op de website. Bewaar in elk geval elke kostenrekening (dokters, kiné, apotheek,…).